Mise en place

“Mise en place” is een term die uit de Franse keuken komt en verwijst naar de voorbereiding en organisatie van ingrediënten en gereedschappen voordat het eigenlijke kookproces begint. Een goede mise en place is essentieel voor een efficiënte en soepele keukenoperatie. Hier zijn enkele aspecten van een goede mise en place:

  1. Ingrediënten voorbereiden: Snijd, schil, hak en meet alle benodigde ingrediënten voordat je begint met koken. Zorg ervoor dat alles klaar is om in het gerecht te worden gebruikt.
  2. Gereedschappen klaarzetten: Zorg ervoor dat alle keukengereedschappen, zoals messen, snijplanken, potten, pannen en keukengerei, schoon en klaar voor gebruik zijn.
  3. Organisatie: Organiseer de ingrediënten en gereedschappen op een logische manier, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden en gebruiken tijdens het koken. Houd gerelateerde items bij elkaar.
  4. Portionering: Meet en verdeel ingrediënten in de juiste porties om tijdens het koken snel toegang te hebben tot de benodigde hoeveelheden.
  5. Opslag: Houd rekening met de juiste opslag van ingrediënten. Bijvoorbeeld, houd verse producten koel en droog, en bewaar kruiden op een gemakkelijk bereikbare plaats.
  6. Schoonmaak: Zorg ervoor dat je een schone werkruimte hebt voordat je begint met koken. Opruimen terwijl je werkt, helpt om een rommelige keuken te voorkomen.
  7. Plannen: Maak een tijdschema en plan het kookproces. Bedenk in welke volgorde je de ingrediënten gaat gebruiken en wanneer je welke handelingen moet uitvoeren.

Een goede mise en place helpt niet alleen bij het efficiënt uitvoeren van recepten, maar het zorgt er ook voor dat je meer controle hebt over het kookproces en uiteindelijk een beter eindresultaat behaalt. Het vermindert stress in de keuken en zorgt voor een georganiseerde en professionele kookomgeving.

Ideeën

Hier zijn een paar culinaire ideeën voor januari:
  1. Geroosterde groenten: Oven geroosterde groenten zijn een gemakkelijke en gezonde manier om van de winterse groenten te genieten. Probeer bijvoorbeeld courgette, aubergine, wortels en bloemkool in de oven te roosteren met wat olijfolie, zout en peper.
  2. Soepen en stamppotten: In de winter zijn soepen en stamppotten een heerlijke manier om warm te blijven. Probeer bijvoorbeeld een klassieke tomatensoep of een stevige boerenkoolstamppot.
  3. Winterse salades: Salades hoeven niet alleen in de zomer gegeten te worden. Probeer bijvoorbeeld een winterse salade met geroosterde groenten, pecannoten en geitenkaas.
  4. Gebakken eieren: Gebakken eieren zijn een gemakkelijk en gezond ontbijt, lunch of avondeten. Probeer ze te serveren op een bedje van avocado of op een geroosterd brood.
  5. Geroosterd vlees: Geroosterd vlees is een geweldige manier om van de winterse groenten te genieten. Probeer bijvoorbeeld een geroosterd lamsbout of een kalkoenfilet te serveren met wat geroosterde groenten en aardappelpuree.

Wild seizoen

Het eindejaar komt stilletjes dichterbij en het wild seizoen gaat zo weer van start.
zoals steeds worden de dagen korter en wordt onze eet gewoonte meer en meer Bourgondischer, dus is het weer tijd om culinaire fijnproevertjes op tafel te zetten en dat is elk jaar een uitdaging.
Als je met wild een uniek recept ervaring hebt en met ons wil delen laat het dan zeker weten zodat we onze recepten lijst kunnen aanvullen.

Heropening Horeca

Na al die maanden thuis zitten hebben we nu toch een sprankeltje hoop gekregen wan we mogen weer open op 1 mei.
zolang de situatie in de juiste richting evolueert en dat is natuurlijk koffie dik kijken, maar de hoop is er en we kunnen al plannen beginnen te maken om alles weer op te starten en onze gasten weer te mogen begroeten.

In elk geval wil ik mij niet socialistisch opstellen maar lang leve 1 MEI

Kerst, HELP !!

Herken je het, de feesten zijn daar en er komen gasten eten (niet zoveel als andere jaren door het corona gedoe maar toch) je keuken is een chaos en je zit nog met verschillende vragen of problemen.
Dan is hier de oplossing, mail of uit je probleem via Contact en wij staan je bij met de nodige raad.

Pannenkoeken

Een pannenkoek is een gerecht bestaande uit meelei en melk en wat zout, dat in een koekenpan met verhitte vetstof wordt gebakken. Hoewel tegenwoordig ook andere varianten bestaan, werd een pannenkoek oorspronkelijk van half boekweitmeel en half tarwemeel gebakken. Sommigen maken een kunst van het omdraaien van een pannenkoek en werpen de pannenkoek vanuit de pan omhoog om hem weer omgedraaid in de pan terug te vangen. Pannenkoeken worden vaak opgerold of opgeplooid gegeten met zoete of hartige vulling. Men kan ze zowel warm als koud eten.