Snijtechnieken

Emencé 
In dunne plakjes of sneetjes snijden , de dikte is wordt tegenwoordig niet bepaald maar bepaal je zelf in functie van de toepassing

Brunoise
Kleine blokjes van 5 X 5 millimeter en waarvan alle zijden vlak zijn

Chinoise
Schuin weg snijden in de vorm van een zogezegde Chineese ruit (in de Chineese keuken word deze snijwijze veel gebruikt omdat de groente dan genoeg warmte opneemt tijdens het wokken)

Julienne
Dunne slierten van 2 x 2 millimeter en ongeveer 4 centimeter lang ( eventueel in functie van de toepassing) 

Jardinère
Idem als Julienne maar dan 5 x 5 millimeter

Bâtonnets
Ook zoals Julienne en Jardinière maar dan 1 x 1 centimeter. Let wel op dat alle gesneden stukken gelijk zijn en dezelfde vorm hebben (Dat geldt voor elke snij wijze)

Carré
De meest populaire snij wijze en is gelijk aan Brunoise maar dan blokjes van 1 x 1 centimeter

Tourné
De moeilijkste snij wijze maar na wat oefening lukt dit wel. Ja snijd je groente in 7 vlakken van 5 centimeterlang de vlakken snijd je lichtjes rond zodat je een voetbal effect krijgt

*******

 

Er zijn veel verschillende snijtechnieken die je kunt gebruiken in de keuken. Hieronder staan enkele van de meest populaire:

  1. Julienne: Dit is een techniek waarbij je het voedsel in fijne, reepjes snijdt.

  2. Batonnet: Dit is een techniek waarbij je het voedsel in dunne, stokjesvormige plakjes snijdt.

  3. Brunoise: Dit is een techniek waarbij je het voedsel in kleine, blokjesvormige stukjes snijdt.

  4. Mirepoix: Dit is een techniek waarbij je uien, wortelen en selderij in kleine blokjes snijdt. Dit wordt vaak gebruikt als basis voor soepen en sauzen.

  5. Chiffonade: Dit is een techniek waarbij je bladgroente, zoals sla of basilicum, in dunne reepjes snijdt door de blaadjes te rolletjes te vormen en deze vervolgens in dunne plakjes te snijden.

Het is belangrijk om de juiste snijtechniek te kiezen voor het type voedsel dat je aan het bereiden bent en om te oefenen om je vaardigheden te verbeteren.